SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ UYGULAMA ESASLARI
(Senatonun 10.01.2025 tarihli 700 sayılı ve "12" no’lu kararı ile güncellenmiştir.)
ALTINCI BÖLÜM
Tek Ders, Mezuniyet ve Diploma
Üç ders sınavı
MADDE 34 – (1) Mezuniyetleri için tüm derslerden devam şartını yerine getirerek, en fazla üç adet başarısız dersi bulunan öğrencilere FF, FD veya GR notu aldığı derslerden öğrenimi süresince bir kez olmak üzere akademik takvimde belirlenen tarihlerde üç ders sınav hakkı verilir.
(2) Tüm derslerden geçer not aldığı halde mezun olmak için gereken GNO ≥ 2.00 koşulunu sağlayamayan öğrencilere seçecekleri en fazla üç dersten öğrenimi süresince bir kez olmak üzere akademik takvimde belirlenen tarihlerde üç ders sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonucunda en yüksek notu (AA) alması halinde dahi GNO ≥ 2.00 şartını sağlayamayacak öğrencilere üç ders sınav hakkı verilmez.
(3) Herhangi bir dersten üç ders notu oluşan öğrenciye diğer dersleri için yeni bir üç ders sınav hakkı tanınmaz. Üç ders sınavına başvurduğu halde sınavlardan herhangi birine veya tamamına girmeyen öğrenciye yeni bir üç ders sınav hakkı verilmez.
(4) Alınmamış veya devam şartı yerine getirilmemiş dersi olan öğrenciler için üç ders sınav hakkı tanınmaz. Ancak, daha önce alınmış ve devam şartı yerine getirilmiş dersler için en son harf notu DZ olsa dahi üç ders sınav hakkı verilir.
(5) Mezuniyet koşulunu sağlayan ve tüm dersleri başarılı olan öğrenciye ÜÇ ders sınav hakkı tanınmaz.
(6) Bitirme Çalışması, Tasarım, Staj, İşletmede Mesleki Eğitim, İşyeri Eğitimi/Uygulaması, İntern Uygulaması, Öğretmenlik Uygulaması, UMDE, UFDE, Mesleki Uygulama veya Yönlendirilmiş Çalışma gibi uygulama gerektiren derslerden ÜÇ ders sınav hakkı tanınmaz.
(7) Öğrencinin üç ders sınavına başvuru yapabilmesi için 6. Madde de belirtilen dersleri başarmış olması ve notunun transkripte işlenmiş olması gerekmektedir.
(8) Üç ders sınavına başvurular öğrencinin kayıtlı olduğu birime SABİS sistemi üzerinden yapılır.
(9) Üç ders notu, öğrencinin ilgili dersi en son aldığı AKTS değeri üzerinden sisteme işlenir.
(10) Bölüm, üniversite ortak ve Formasyon derslerinden olmak üzere toplamda en fazla 3 tane başarısız dersi olması durumunda Üç Ders Sınav başvurusunda bulunabilir.
(11) Misafir, Denklik Lisans Tamamlama, Özel Öğrenci ve Değişim Programı kapsamında Üniversitemizden ders alan öğrencilere Üç Ders Sınav hakkı tanınmaz.
(12) Yönetmeliğin 31.maddesinde düzenlenen hususlarda Diş Hekimliği ve Tıp Fakültesi Yönergeleriyle özel düzenlemeler getirilebilir.
(13) Üç Ders sınavından alınan notların değerlendirilmesi bu esasların 19. Maddesine göre yapılır, ara sınav notu ve diğer etkinliklerin katkısı olmadan üç ders sınavının puanı harf notuna çevrilir.