Ana Sayfa
Duyurular
Tübitak 1001 Proje Başarısı

TÜBİTAK 1001 Proje Başarısı

TÜBİTAK-ARDEB 2024 Yılı 1. Dönem 1001 Projelerinin Bilimsel Değerlendirme Sonuçları Açıklandı

Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir KIZILASLAN'ın yürütücülüğündeki ‘Sülfür Esaslı Katı Elektrolitlere Yönelik Yenilikçi Solvent-Bağlayıcı Çiftler İle Yüksek Enerji Yoğunluğuna Sahip Tam Katı Hal Lityum Sülfür Torba Bataryalar için Özgün Tasarım Prototip Üretim Hattı’ başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.


Bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Hasan ALGÜL’ün yürütücülüğündeki ‘Lityum-iyon Pillerin Çevreci Ultrasonik/Mikrodalga/Anodik Çözündürme Destekli Derin Ötektik Çözelti Geri Dönüşüm Prosesiyle Elde Edilen Ürünlerden Kobaltsız Ve Düşük Nikel İçeriğine Sahip Gelecek Nesil Yüksek Voltajlı Li-Iyon Pillerin Üretimi’ başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi desteklenmeye hak kazanmıştır.

Proje, lityum iyon pillerde bulunan Li, Co, Ni ve Mn gibi değerli metallerin yanı sıra grafitin geri dönüşüm süreçlerindeki çevresel etkilerini azaltmayı ve bu süreçlerden stratejik ve ekonomik değer yaratmayı amaçlıyor. Lityum iyon piller, enerji depolama alanında ve taşınabilir elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılıyor. Ancak kobalt ve nikel gibi ağır metaller içerdikleri için atık olarak çevresel sorunlara yol açmaktadır. Projenin ana hedeflerinden biri, çevresel etkilerin azaltılmasını önceliklenmesidir. Derin ötektik çözeltiler kullanarak bu metallerin çevreye sızmasını engellemeyi ve geri dönüşüm süreçlerini daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bu yenilikçi yaklaşım, lityum iyon pil endüstrisinin çevresel etkilerini minimize etmeyi hedeflemektedir.

Proje aynı zamanda stratejik ve ekonomik değer oluşturma hedefi taşımaktadır. Kobalt ve nikel gibi metallerin stratejik önemi, projenin gerekliliğini ve önemini ortaya koymaktadır. Bu metallerin çevre dostu bir şekilde geri kazanılması, endüstri talebini karşılamak ve enerji depolama teknolojilerinin gelişimine katkıda bulunmak açısından kritik öneme sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Geleneksel geri dönüşüm yöntemlerinin zaman alıcı ve yüksek enerji tüketimine sahip olduğu bilinmektedir. Bu projede, ultrasonik, mikrodalga ve anodik çözündürme destekli hidrometalurjik prosesler kullanılarak geri dönüşüm verimliliği artırılacak ve enerji tüketimi azaltılacak. Ayrıca, geri dönüşüm ürünleri, kobaltsız ve düşük nikel içerikli LNMO katot malzemelerinin üretiminde kullanılacak. Bu yüksek voltajlı lityum iyon pillerin geliştirilmesine katkıda bulunurken, stratejik öneme sahip grafit, kobalt ve nikel talebini de karşılayacak.

Proje, LCO ve NMC tipi katot malzemelerinin bir arada değerlendirilmesi için derin ötektik çözeltilerin kullanılması konusunda da özgün bir yaklaşım benimsemektedir. Bu suretle endüstriyel uygulamalara yeni bir bakış açısı kazandırılması ve lityum iyon pil teknolojisinin geliştirilmesine katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Bu proje, ülkemizin ekonomik olarak henüz ciddi katma değerle değerlendirilmemiş kaynaklarının gelecekte değerlendirilmesi için alternatif prosesler sunma potansiyeline sahiptir.


Bölümümüz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER'in yürütücülüğünü üstlendiği ‘Sodyum İyon Bataryalar Için Grafen Takviyeli Prussian Mavisi Türevlerinin Sentezi Ve Karakterizasyonu’ başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinin bir sonraki dönemi beklemeden başvuru yapabilmesine karar verilmiştir.


Bölümümüz araştırma projelerini görüntülemek için https://mme.sakarya.edu.tr/tr/icerik/16379/83871/arastirma-projeleri bağlantısını kullanabilirsiniz.

Fotoğraflar