Ana Sayfa
Bölüm
Bölüm Başkanından

Bölüm Başkanından

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı’ndan mesaj

İnsanlık tarihinde Metalurji ve Malzeme her daim ana unsur olarak yer almış olup, Taş Devrinden başlayan süreçte gelişmelere bağlı olarak tarihin evrelerine Bakır Çağı, Tunç Çağı, Demir Çağı gibi isimler verilmesine de sebep olmuştur. İnsanlığın gelişmesiyle tarihi evrelere isim verilmesinde aslında insanın kullandığı metalik ve metalik olmayan malzemeleri geliştirmesinin çok büyük rolü olmuştur. Aslında insan, Allahın yarattığı her tür malzemeyi keşfetmeye ve kendisine bahşedilmiş orijinal dünya ana malzemesinden yeni malzemeler geliştirmeye çalışarak çağını en üst düzeye ulaştırmaya çalışmıştır. Tüm bu çabalar Metalurji ve Malzeme Mühendisliği adı altında Akademik olarak teşkilatlanmıştır.

Metalurji metal bilimi demektir.  Metalurji ve Malzeme bölümü, metalik (bakır, altın, demir, alüminyum, kalay, çinko, kurşun, stronsiyum, seryum, niodin vb. üretimi) ve metalik olmayan maddeler (alümina, silika, kalsit, karbon nano tüp, elyaf, grafen vb) kullanılarak insanlığın ihtiyaç duyduğu malzemeyi (alaşım, kompozit, refrakter, seramik, polimer, vb)  üretmeyi esas almaktadır. Bu malzemeleri kullanarak arzulanan mühendislik özelliklerine sahip bir parça/alet/cihazı (yüzük, motor, testere, çekiç, balyoz, pil, batarya, bisiklet, uçak, elektrikli otomobil, gemi, güneş paneli, rüzgar gülü, vb) en verimli ve ucuz şekilde nasıl ve hangi prosesle üretebileceğini de temel olarak araştırır. İnsanın kullanacağı malzemelerin öncelikle hangi özelliklere sahip olması ve bunların nasıl tespit edileceğini de bilmesi gerekir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği günümüzde gelişen teknolojilerde üst düzey bir role sahiptir ve geleceği şekillendirmeye yardımcı olmaktadır. Günümüzde metalurji ve malzeme mühendisliği (MMM) taşımacılıktan (tren, tır, kamyon, otobüs vb), çevre (membran, fitre vb), elektrik-elektronik endüstrisine (metalik iletken, yarı ve süper iletken vb), telekomünikasyona (metalik, fiber optik kablo vb), inşaat (nervürlü demir/çelik, çabuk sertleşen çimento, kompozit deprem yastığı, vb), havacılık ve uzay endüstrisine (İHA-SİHA-UYDU vb malzemeleri ve kaplamaları), biyomedikalden (hidroksiapatit vb.), elektronik endüstrisine (devre malzemesi olarak Sr, Nd, Ce, La, vb.), kaplama sektöründen (galvaniz, eloksal, mikroark oksidasyon, fosfat, metal, alaşım, kompozit vb kaplamalar), enerji sektörüne (rüzgar gülü, batarya, pil, kablo, vb) ve diğer birçok sektöre direkt yada dolaylı olarak katkı vermekte ve etkilemektedir. Mezunlarımız bu yüzden çok geniş bir alanda iş potansiyeline sahip olmaktadırlar. Sahip oldukları bilgi ve teknolojik donanımlar ile geliştirdikleri yeni fonksiyonel malzemeler ile dünyayı değiştirmektedirler. Bölümümüzün eğitimi, Evrensel bir Dünya bilimi ile temellendirilmiştir.

Çok nadir üniversitelerin sahip olduğu harika kampüsümüz, sahip olduğu çarşısı, gezinti-spor alanları,  camisi, 7 gün 24 saat açık kütüphanesi, yurtları, sayısız etkinliklerle öğrencilerimiz için bir yaşam alanı sunmaktadır.

Eğitim programımız, Avrupa Kredi Transfer Sistemiyle uyumlu olup diplomamız Avrupa, Amerika ve Asya’da (dünyanın çok büyük bir kısmında) geçerli olup, Uluslararası Öğrenci Değişim programlarının da içinde yer almaktadır. Öğrencilerimiz disiplinlerarası çalışmalar yapabilmekte, Çift Anadal, Yandal, İlgi Alanı, Ar-Ge uyum gibi pek çok eğitim programı olanaklarından yararlanabilmekte, ulusal ve uluslararası teknik, sosyal pekçok projede, çok çeşitli öğrenci toplulukları ve spor takımlarında da yer alabilmektedirler.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümümüz 1980 yılında Sakarya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi (SDMMA) bünyesinde kurulmuş olup, 50 yıla yaklaşan bir geçmişiyle, Türkiyede ilk kurulan öncülerden olup, akademik hayata ve sanayiye çok sayıda akademisyen, mühendis ve araştırmacı yetiştirmiş olup, sanayide ismi ve tanınırlığı mevcuttur. Sakarya Üniversitesi ve Mühendislik Fakültesinin proje yapma, yayın yapma, yeniliklere açık uygulamaları, programını sürekli denetleten ve yenileyen  çok dinamik bölümlerin başında gelmektedir. Bölümümüz URAP sıralamasında 2022 de Türkiyede ilk 20 de, dünyada 1360. sırada olup her sene yükselme eğilimi devam etmektedir. Öğrenci odaklı bir bölüm olarak hem Türkçe hem de İngilizce bölümümüz ile yurt içi ve yurt dışı öğrenci adaylarına üst düzey hizmet için buradayız. Bölümümüz Lisansüstü eğitimde de Metalurji ve Malzeme, Nanoengineering, İmalat Teknolojileri Anabilim dallarında hizmet vermekte olup, Üniversitenin en çok laboratuvarı olan, öğrencilerimizle beraber Ar-Ge, yurt içi ve dışı projeler yapmaktadır.

Bölümümüz 2025 yılına kadar MÜDEK akreditasyonu almış, mükemmellik yolcuğunda her daim ilerleyerek sadece teorik değil deneysel öğretimi de, ayrıca sanayide yaptırdığı “Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimini (UMDE)” de uygulamaktadır. Erasmus, Mevlana, Farabi, yurt içi ve dışı staj vb imkanları ile ulusal ve uluslararası etkinliklere de sıcak bakılmaktadır.

Bugün 15 Profesör, 10 Doçent, 11 Dr.Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 36 öğretim üyesi, 4 Öğretim Görevlisi ve 6 Araştırma Görevlisi, Üretim Metalurjisi, Malzeme ve Seramik Anabilim Dallarında kadrolu akademisyenlerimizdir. Mezun öğrencilerimiz yurtiçi ve yurt dışında sanayide, kamu kurumlarında, araştırma ve geliştirme(Ar-Ge) merkezlerinde, malzeme tedarik ve kalite kontrol firmalarında, ithalat-ihracat firmalarında ve üniversitelerde çalışma imkânı bulmaktadır.

Sevgili öğrencilerimizi çağdaş ve üst düzey bir mühendislik eğitimi almak için bölümümüze katılmaya, gelişmiş bölüm laboratuar imkanları ve tecrübeli hocalarımızla sanayici ve iş adamlarımıza bilgi ve kabiliyetlerimizle her türlü katkıyı vermeye, ülkemizi geliştirmek için daha fazla sinerji oluşturmaya davet ediyoruz. Yuvamız herkese açıktır, buyrun bekliyoruz.

Prof. Dr. Ahmet ALP

Bölüm Başkanı